Ordlista

Från FPV wiki
Hoppa till: navigering, sök
FPV 
First person view, samlingsbegrepp för när man flyger med kamera och goggles.
VTX
Video transmitter, det som sänder kamerans signal till dina glasögon.
RX
Reciever, det som tar emot din radios styrsignaler på drönaren.
FC, Flight Controller 
Själva styrdatorn i drönaren. Gyro.
ESC 
Electronic Speed Controller. Chippen som styr motorerna.
Frame 
Själva ramen som du sätter fast motorerna och allt annat i drönaren på.
PDB 
Power Distribution Board, är i sin enklaste form ett kretskort med grova banor för att sammankoppla batteri med övrig elektronik som ESC'ar etc. PDB innehåller ofta även en spänningsregulator för FC och andra funktioner som t.ex. LC-filter.
LC-Filter 
Elektroniskt filter som tar bort växelström och strömspikar från likström. Förhindrar att ränder störningar i fpv-videon som kommer från motorer och ESC'ar.
LiPo 
Batteri (litium-polymer) för flygning. Kan leverera massor med ström (100 A är inte ovaligt) men är också väldigt brandfarliga och kan (på allvar) börja brinna lite när som helst, även när du bara förvarar dem hemma i nån låda. Så om du är nybörjare så läs noga på om hur du använder, laddar och förvarar LiPo-batterier!
LiFePo4 
En betydligt mer säker batterityp (jämfört med LiPo). Dessa kan dock inte leverera mycket ström, så du kan inte flyga med dem. Däremot passar de bra till att driva radio och goggles med.
OSD 
On Screan Display, textöverläggning i FPV-videon med info, oftast från flightcontrollern. Ofta med info som signalstyrka och batterinivå etc
BEC, Pololu 
En spänningsregulator som ofta kan vara en integrerad del av PDB'n. Förser t.ex. FC och FPV kamera med stabiliserad spänning. Dom flesta FC går på 5v.