Nybörjarguide

Från FPV wiki
Hoppa till: navigering, sök

Så du vill börja flyga racequads, vart börjar man, vad köper man och vad behöver man för att komma igång?

Vad du behöver för att börja flyga FPV:

 • En quad
 • Goggles/Skärm
 • Radio
 • Batterier
 • Laddare
 • Lödkolv och lödtenn (se Verkstad)

Quads

Det absolut lättaste sättet att börja på är att köpa ett startkitt, dessa finns i ett par olika utföranden.

 • RTF - Inkluderar allt du behöver för att komma upp i luften och flyga LOS, allt du behöver lägga till för FPV är ett par goggles.
 • BNF - Inkluderar en färdig quad med mottagare, men ingen radio. Här är det viktigt att man väljer en som har en matchande mottagare till sin radio.
 • ARF - Inkluderar en färdig quad utan mottagare, helt enkelt en flygklar quad men du måste lägga till din egna mottagare och radio.

Utöver dessa finns det kitt som du behöver bygga ihop själv först, dessa kan vara bra för att lära sig hur allt går ihop, fungerar och för att bli van med att löda dessa maskiner tills när det är dags att börja laga och byta ut delar; för det kommer du behöva göra, inte bara en eller två gånger. I denna hobbyn så förbrukar vi delar som om det vore underkläder vissa dagar.

Förslag på prisvärda kits:

Goggles / Skärm

När det kommer till goggles så finns det många alternativ ute på marknaden och i alla prisklasser.

Som nybörjare kan det vara en bra idé att inte gå all-out direkt innan man säkert vet att hobbyn är något för just dig och då finns det ett par alternativ under tusenlappen som är riktigt bra, man måste absolut inte köra med dyra goggles för att kunna vara med på race eller flyga freestyle.

Att flyga med en skärm kan vara bra för de som har problem med åksjuka när man använder goggles.

Men bestämmer man sig för att köpa ett dyrt par goggles direkt så kommer du inte behöva byta upp dig senare, goggles är trots allt inte en förbrukningsvara likt våra quads.


Radio

Radios finns det även här en hel del alternativ att välja mellan, något man måste tänka på med radios är att alla radios inte går ihop med alla mottagare.

Viktigt att tänka på med radios är att de kommer i två (eller fler) modes, de två du kommer stöta på är Mode 1 eller Mode 2 där Mode 2 är det vanligaste.

 • Mode 1: Vänstra spaken styr Pitch och Yaw. Högra spaken styr Throttle och Roll.
 • Mode 2: Vänstra spaken styr Throttle och Yaw. Högra spaken styr Pitch och Roll.

De vanligaste radios på marknaden kommer från antingen Frsky, Turnigy och Flysky.

Prisvärda alternativ + passande mottagare:

Batterier

Batterier kan vara väldigt förvirrande i början innan man vet vad alla siffror och bokstäver betyder och det är nästan en hel vetenskap i sig att sätta sig in i batterier och laddare samt allt som gäller så om ni vill lära er mer om detta rekommenderar jag denna sidan: https://sites.google.com/site/tjinguytech/charging-how-tos

Idag är det vanligaste att köra med 4s batterier vilket även är standarden på race, eftersom batterier är en ganska stor kostnad när man vill ha ett gäng med sig ut så rekommenderas det att hoppa på med 4s batterier direkt, då den ökade kraften även ger dig mer tid att rädda dig själv från att smälla ner i marken om du skulle tappa kontrollen.

Generellt sätt så ska du sikta efter batterier med 4S, 1300-1500mah och en C-rating på 40c och uppåt.

Prisvärda batterier:

Tattu 4s 1300mAh 75c https://www.elefun.se/p/prod.aspx?v=33542

Hobbyking brukar ha utförsäljning på batterier där man kan göra riktigt fina klipp ibland, man får hålla lite utkik på deras sida efter det. https://hobbyking.com/

Andra versioner av nybörjarguiden