Laddning

Från FPV wiki
Hoppa till: navigering, sök


Hur laddar man?

Välj "lipo balance" i menyn och anslut både XT60 och balanskontakten för att ladda balanserat. Ställ in laddaren på 4s. Ställ in strömstyrkan efter hur hårt du vill ladda. Du tar batteriets kapacitet (i amperetimmar) och multiplicerar med antalet C du vill ladda med.

Om du t.ex. har 1300mAh ackar och vill ladda dom med 1C (en timme laddning) så laddar du med 1,3 ampere. Dom flesta ackar tål att laddas hårdare men läs på ackarna. För att ladda med t.ex. 2C (cirka 30 min laddning) så laddar du med 2,6A ampere, 4C = 5,2A osv.


Batterier

Det som märker ut ett batteri är tre egenskaper: antal celler, kapacitet och discharge rate

Antal celler

Antal celler i ett batteri avgör vilken spänning det har. Varje cell räknas som 3.7V, så ett 4S-batteri sägs ha en spänning på 14.8V (4 * 3.7V). Ett batteri med högre spänning kan få motorerna att snurra snabbare.

Kapacitet

Ett batteri med högre kapacitet får batteriet att räcka längre. Kapaciteten mäts i mAh - Standard för 5" race/freestyle drönare är 1300mAh - 1550mAh.

Discharge rate (C)

Detta är ett mått på hur mycket ström (energi per sekund) man kan dra från batteriet utan att det går sönder. Måttet är C.


Parallelladdning

Parallelladdning är ett sätt att ladda flera batterier samtidigt utan att det tar längre tid, givet att din laddare är stark nog. Om du ska parallelladda så tar du samma antal celler som batteriet men plussar ihop amperen. Dvs 3 stycken 1300mah 4S kan laddas som 1 styck 3900mah 4S. Då är det dock viktigt att alla batterier man ansluter håller ungefär samma volt från början. 0.1 V skillnad brukar vara lugnt.

Ett knep när man har varit ute och flugit kan vara att först ladda alla batterier till "storage" ett åt gången (går ganska snabbt) och sedan parallelladda dem tills de är fulla.


Charge rate

Det säkraste är att ladda batterierna med 1 C. Men många batterier tål att laddas upp till 3 C. Det innebär att du ställer laddarens ström tre gånger högre än batteriets ström. Om du vill snabbladda ett 1300 mAh så ställer du laddaren på 3.9 A. Detta är något mindre skonsamt för batteriet och kan öka risken för att något går fel om ditt batteri inte är klassat för att kunna laddas så pass snabbt.

Urladdning

När du laddar ur gör du det vanligtvis för att du vill nå storage-laddning, så lämpligen laddar du ur i läget som heter lipo storage (då kommer urladdningen stanna vid storage-nivå).